maanantai 21. helmikuuta 2011

Eugeniikka

Eugeniikka eli rotujalostus on tuhansia vuosia vanha biologinen menetelmä tai tiede. Rodun ominaisuuksien parantamisen puolesta puhui kreikkalainen filosofi Platon jo 2300 vuotta sitten:

"Kummankin sukupuolen parhaat yksilöt pitäisi yhdistää keskenään mahdollisimman usein ja huonommat mahdollisimman harvoin."

Aldous Huxley varoitti vuonna 1958 maapallon liikakansoituksesta ja sen biologisen laadun jatkuvasta heikkenemisestä. Paul Ehrlich tuskasteli kirjassaan "The population bomb", vuodelta 1968:  

"Olen ymmärtänyt liikakansoitusräjähdyksen älyllisesti jo pidemmän ajan. Tunteellisesti tulin ymmärtämään sen eräänä lemuavan kuumana yönä Delhissä, muutama vuosi sitten. Olin vaimoni ja tyttäreni kanssa palaamassa hotelliin muinaisessa taksissa. Istuimet kuhisi täynnä täitä. Ryömiessämme läpi kaupungin, osuimme ylikansoitettuun slummiin. Lämpöä oli yli 37 astetta ja ilma oli sakea pölystä ja savusta. Kadut vaikuttivat eläviltä ihmisineen. Ihmisiä syömässä, ihmisiä peseytymässä, ihmisiä nukkumassa, ihmisiä vierailemassa, kiistelyä ja huutamista. Ihmisiä ojentamassa käsiään, kerjäämässä. Ihmisiä ulostamassa ja virtsaamassa. Ihmisiä roikkumassa busseissa. Ihmisiä paimentamassa eläimiä. Ihmisiä, ihmisiä, ihmisiä, ihmisiä."

Charles Darwinin serkku, Sir Francis Galton keksi termin "eugeniikka" vuonna 1883. Eugeniikka juontuu kreikkalaisista sanoista, tarkoittaen "jalosyntyinen" tai "syntyperältään hyvä". Hän oli huomannut kuinka eläimiin tai kukkiin voitiin saada tiettyjä haluttuja ominaisuuksia jalostamalla. Jos eläimiä voi jalostaa, niin miksi ei myös ihmisiä? Miksi ei voisi jalostaa pois kaikki periytyvät sairaudet ja epämuodostumat?
Veressä eli geeneissä voi olla paljon vikaa, joten miten se voi olla väärin haluta terveitä jälkeläisiä? Olisiko ihmisen jo aika ottaa kehityksensä omiin käsiinsä? Mahdollisimman vähän sairauksia ja kuormaa luonnolle. Eugeniikka voi olla vastaus useimmille nykyaikaisille ongelmille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti