tiistai 4. tammikuuta 2011

Hypatia

Hypatia oli yksi juhlituimmista filosofeista pakanallisessa maailmassa. Hän ei ollut ainoa naisfilosofi mutta kenties arvostetuin. Hypatia oli kotoisin Aleksandriasta jossa hän myös luennoi korkeakoulussa uusplatonista filosofiaa, Plotinoksen oppeja, matematiikkaa ja tähtitiedettä. Hän oli itse kuitenkin opiskellut Ateenan koulun johtajan, Plutarkhoksen, ohjauksessa. Hänen sanottiin olevan "Pallas Athenen kaltainen neroutensa, Afroditen kauneutensa puolesta." Hypatian ympärille oli kerääntynyt suuri joukko oppilaita jotka ihailivat häntä suuresti. Kiihkokristityt kuitenkin vihasivat häntä.
Hypatia opetti mysteereitä ja hän tunsi teurgien kaikki salaisuudet, ja kykeni siten paljastamaan kaikki kristillisten oppien ja "mysteerien" pakanalliset juuret. Hän oli siten suuri uhka koko kristilliselle käännytystyölle. Hurskaat papit kiusaantuivat kun kaikki heidän valheet paljastuivat. Koko heidän järjetön petos oli rakennettu varastettujen pakanallisten oppien varaan. Plotinoksen opit olivat heille suuri kirous ja vaara. Kaikkitietävän kirkon oli päästävä eroon nuoresta Hypatiasta, ja he ryhtyivät juonittelemaan hänen päänsä menoksi.
Aleksandrian piispa Kyrillos, joka myöhemmin korotettiin pyhimykseksi, sanoi sen olevan hävytöntä, että nainen opetti miehiä ja siten rikkoi Jumalan käskyä. Jumalan lähimmäisenrakkautta edustava Kyrillos yllytti kristityt munkit erään mellakan aikana hirmutekoon vuonna 415. Raivohullujen koirien tavoin munkit raahasivat viattoman Hypatian erääseen kirkkoon ja kiduttivat häntä. Pietari Lukija pieksi hänet veriseksi hyytelöksi kartun iskuilla ja yhdessä nämä autuaat munkit repivät osterinkuorilla Hypatian lihat irti luista, ja lopulta he hakkasivat hänen lihamassaksi muuttuneen ruumiin palasiksi ja heittivät jäänteet tuleen. Seoli kai kristittyjen tapa osoittaa rakkautta ja huolenpitoa kansasta.
Tapahtuma oli silti vain yksi pitkässä ketjussa. Kiihkokristityt murhasivat, pahoipitelivät ja polttivat pakanoiden koteja ja temppeleitä. Noissa mielisairaissa hyökkäyksissä koko maailma menetti erään suurimmista aarteistaan: Aleksandrian kirjaston, johon oli kerätty muinaisen maailman kaikki viisaudet, poltettiin sodomiittisen himon vallassa olevien perverssimunkkien toimesta.
Hypatian kuoltua joutui eklektinen koulukunta suureen ahdinkoon. Aleksandrian kaupungin käskynhaltija Orestes oli ollut Hypatian hyvä ystävä, ja hän oli luvannut suojella uusplatonilaista koulukuntaa, mutta Hypatian jälkeen se joutui hajoitetuksi.
Suuresta oppineesta, Hypatiasta, pakanallinen maailma sai marttyyrin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti