lauantai 22. tammikuuta 2011

Pieni Saltsjöbadsopimus

Ruotsin media teki vuonna 1987 ruotsalaisvastaisen sopimuksen nimeltä "Lilla Saltsjöbadsavtalet" (Pieni Saltsjöbadsopimus). Sen sisältö sovittiin Ruotsin Lehtimiesklubin kokouksessa Saltsjöbadissa 21 maaliskuuta 1987. Naispuolinen lehtimies unohti muistiinpanonsa paikalle, ja niistä huomaa etteivät ne todellakaan olleet tarkoitettu kansalaisten nähtäviksi:

"ITSENÄISENÄ LEHTIMIEHENÄ TULEE SINUN HUOMIOIDA SEURAAVAT SUOSITUKSET:
1. Etusijaisesti arvostella ja kirjoittaa positiivisesti Ruotsin kansalaisista, jotka ovat kotoisin ulkomailta, erityisesti kun on kyse nuoriso-, taide- ja urheilutilaisuuksista.
2. Tilaisuuksissa, joissa on vaihteleva kulttuurisisältö, tulee etupäässä haastatella ja visuaalisesti tuoda esiin maahanmuuttajia.
3. Viiden vuoden ajan tulee systemaattisesti hillitä negatiivisia vaikutuksia epäillyn rikoksentekijän rotutaustan uutisoiminen voisi aiheuttaa kyseiselle kansanryhmälle."

Ilmeisesti ei kolmos-osiossa mainitut viisi vuotta ollut riittävän pitkä aika, sillä Ruotsin median rasistinen asennoituminen ruotsalaisia, Ruotsia ja ruotsalaista kulttuuria kohtaan elää edelleenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti